torsdag den 10. juli 2014

Fødselsdags-"kjole"

Jeg håber I nyder det lune sommervejr - som jeg gerne tager en del af æren for (- dog ikke bygerne). Det var nemlig min fødselsdag igår.

Dette er årets fødselsdags-"kjole". Når man runder endnu et år, skal der tekstiler på disken for at det ikke ender i tårer. Stof(fer) er billigere end psykologtimer, så alt i alt er det en god investering ikke? Især hvis vi kun taler om det stof, der er gået til denne kjole og ikke det, der er indkøbt resten af året...

Jeg elsker kjoler, men må også blankt indrømme, at det ikke er så ofte, de bliver luftet. Indimellem kan de næsten føles for "fine" til almindelig hverdagsbrug. For at være sikker på at dette lækre stof bliver brugt tilstrækkeligt, besluttede jeg derfor at jeg ville lave kjolen to-delt istedet. Jeg har også læst et sted, at sæt er moderne - jeg håber, det stadig er tilfældet, når jeg nu endelig er hoppet med på vognen. - Nå nok snak - her er det syning, det drejer sig om.

I now present to you this years birthday dress. New fabric and a new dress is necessary - otherwise another year on your bum will bring tears! Fabricshopping is not cheap, but definitly cheaper than a therapist. This is not actually a dress, but a two-piece. Eventhough I love a nice dress, I don't wear them all that offen. Offen they feel almost too polished for the office. I hope that two pieces are still fashionable since I now own this..


Jeg har syet blusen efter Salme Patterns Kimono t-shirt mønster. Det er endnu et pdf-mønster, som man let kan downloades i en sen nattetime. Efter en halv time med saks og tape er mønstret klar. Pdf-mønstre har den fordel, at udvalget bliver meget større end det, den lokale stofbutik kan tilbyde, men det kræver lidt mere arbejde. Jeg plejer at klippe-klistre foran fjernsynet, de aftner hvor jeg ikke orker at sy.

Blusen er nem at sy. Jeg valgte at sy den med franske sømme. Det er let og giver en rigtig fin finish inden i blusen. Franske sømme er fantastiske til meget let materiale - og især fine, hvis det er let gennemsigtig materiale. Franske sømme sys ved først at sy sømmmen sammen vrang mod vrang (modsat af normalt) og herefter presse sømrummene fra hinanden med et strygejern, klippe sømrummet ned og sy sømmen igen mens stoffet vender ret mod ret (dvs. på vrangsiden). Hvis min forklaring ikke står krystalklar, kan du prøve at finde en youtubevideo, der demonstrerer hvordan det gøres. Youtube er uvurderlig ifht syteknik - især for de visuelt orienterede. Franske sømme giver en ekstra arbejdsgang, men jeg synes, det er det værd i tøj, du forhåbentligt kommer til at bruge meget.

The top is made using Salme Patterns Kimonosleeve pattern. This is a very easy pattern that comes together nicely. I sewed up the top using french seams - my favorite type of seams. I use it whereever possible. Try Youtube if you like to see a tutorial for this. I especially love french seams in the sleeves where you sometimes get a glimpse of how the top is constructed or where the sleeves are rolled up. Porn for the homesewer:)


Jeg "tegnede" selv min nederdel - med inspiration fra en gammel Ganni nederdel, jeg har. I virkeligheden er det en bane af stoffet i hele stofbredden, delt i to og rundet i hjørnerne. Jeg klippede også en linning til elastik (2*elastikkens bredde + sømrum).

I drafted the skirt myself - if you can call it drafting when I used the width of the fabric (140 cm) cut it into two pieces and then rounded the corners. I also cut a piece for the waistband.


Nederdelen syede jeg sammen vrang mod vrang, pressede sømrummene fra hinanden og klippede dem ned til ca. 3mm bredde. Istedet for at sy endnu en søm med stoffet ret mod ret, som man ville gøre ved en normal fransk søm, valgte jeg istedet at dække sømmen med et sort bånd langs begge sider. Det sorte bånd er klippet 4 cm bredt af rester fra et tidligere projekt. Jeg syede båndet på ret mod ret langs med nederdelens syning, foldede herefter båndet henover syningen med strygejernet og pressede sømrummet til bagsiden af båndet. På denne måde, kan man nøjes med en enkelt synlig stikning. Til sidst syede jeg linningen på og trak elastikken igennem. Nederdelen er lagt op med skråbånd af det samme stof - pga. de rundede hjørner.

I sewed the side seams of the skirt with the wrong sides together, I then pressed the seamsallowances apart and cut them down to about 3 mm. Instead of doing my usual french seam, I decided to cover the seam with a black band for a sporty touch (haha - sporty me?). I finished the hem using biastape.


Her er et billede fra siden, hvor det sorte bånd og nederdelens rundede sider er synlige.

Alt i alt var dette et ret enkelt projekt, men jeg er sikker på, at det nok skal blive brugt meget - både sammen og de enkelte dele hver for sig.

Jeg håber, du kunne bruge min lille vejledning.


Here is a picture from the side where you can see the black band and the rounded sideseams. I like it. This was a really simple project but I'm sure It will get plenty of wear - together and the individual pieces.


Pattern: Salme Pattern for the top, selfdrafted skirt
Fabric: drapey, soft viscose from the fabric shop at Trøjborg (no webshop)

Happy sewing

Mette

5 kommentarer:

 1. Flot! Og tak for vejledningen.

  SvarSlet
 2. gratulerer med vel overstått dag!
  Det var en flott kjole, og veldig anvendelig. Den trenger du slettes ingen spesiell anledning for å kunne bruke!
  Jeg bruker også å klippe sammen pdf mønster foran tven;)

  SvarSlet
 3. Sikke et fint sæt - stoffet ser meget lækkert ud. Hvor er det fra?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er superlækkert. Jeg tror det er den bedste kvalitet viscose, jeg er stødt på. Det har en næsten silkeagtig, men mat overflade. Stoffet er købt i den sære stofbutik bagerst i isenkrambutikken på Tordenskjoldsgade på Trøjborg. Sæt god tid af til et besøg der - der er enorme mængder stof.

   Slet
  2. Det lyder godt nok lækkert! Det er super langt tid siden, jeg har været på Trøjborg. Husker som meget uoverskueligt, så du har nok ret i, at man skal sætte god tid af til et besøg. Husker det også som ret dyrt?? Men det er klart, hvis det så er super kvali, vil man jo gerne betale for det ;)

   Slet